UVI Falcon 3.0.1 working on macOS via CrossGridder 1.5/CrossOver 23.6

Discussion in 'Software' started by apostolica, Nov 19, 2023.

  1. apostolica

    apostolica Member

    Joined:
    Oct 24, 2022
    Messages:
    38
    Likes Received:
    16
    I was able to run Falcon 3.0.1 in CrossGridder 1.5. I enabled D3DMetal in the Advanced Settings in Crossover 23.6.

    [​IMG]
     
    • Like Like x 2
    • Interesting Interesting x 1
    • Love it! Love it! x 1
    • List
  2.  
  3. Lucas Schauer

    Lucas Schauer Member

    Joined:
    Apr 24, 2020
    Messages:
    22
    Likes Received:
    12
    Hey i was trying it yesterday with crossovoer 22 but couldnt get it to work ! will try it now again thank you for posting ! are you on silicon or intel ?
     
    Last edited: Nov 19, 2023
  4. aeroflot

    aeroflot Kapellmeister

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Messages:
    158
    Likes Received:
    41
    hi guyz I have a Question does Falcon works slowly ? or is it playable using crossover I think I have an older version that v22 does it matter ?
    ps you edit R2R emulator the same way?
    thanks
     
  5. Lucas Schauer

    Lucas Schauer Member

    Joined:
    Apr 24, 2020
    Messages:
    22
    Likes Received:
    12
    Just wanted to say that it worked for me as well ! Thank you ! Its really as it was a native plugin its crazy m1 max here
     
    • Like Like x 3
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  6. mkdj77

    mkdj77 Noisemaker

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Messages:
    37
    Likes Received:
    6
    hello how's the cpu usage of of crossgridder 1.5 falcon I used silika by Kush audio and cpu usage was high. even if put audiogridder in Ableton the cpu usage is 37%
     
  7. apostolica

    apostolica Member

    Joined:
    Oct 24, 2022
    Messages:
    38
    Likes Received:
    16
    I have an M2 Max, so it's low.
     
  8. apostolica

    apostolica Member

    Joined:
    Oct 24, 2022
    Messages:
    38
    Likes Received:
    16
    M2 Max. Running Sonoma, too.
     
  9. apostolica

    apostolica Member

    Joined:
    Oct 24, 2022
    Messages:
    38
    Likes Received:
    16
    Falcon performs very well. A few presets needed to have their polyphony lowered but it didn't really change those presets' overall sound.
     
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  10. Londoner

    Londoner Member

    Joined:
    Oct 30, 2021
    Messages:
    42
    Likes Received:
    9
    Hi - did you get it working on v22? Thanks

    Ignore this - just installed 23.6 from the sister site - dead easy and works first time and MUCH faster than v22
     
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  11. SAMYJAZZ

    SAMYJAZZ Newbie

    Joined:
    Feb 12, 2021
    Messages:
    20
    Likes Received:
    1
    can everywhere to say us how it work i have install crossover but i have everytime the message runtime error so we need a tutorial please buddy


    :yes::yes::yes::yes::yes::yes::wink::excl::sad::sad::like:
     
    Last edited by a moderator: Nov 22, 2023
  12. phenomboy

    phenomboy Producer

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    569
    Likes Received:
    78
    Location:
    Nantes
    How do you manage libraries ?
     
  13. SAMYJAZZ

    SAMYJAZZ Newbie

    Joined:
    Feb 12, 2021
    Messages:
    20
    Likes Received:
    1
    d3dmetal dont work the button
     
    Last edited by a moderator: Nov 22, 2023
  14. SAMYJAZZ

    SAMYJAZZ Newbie

    Joined:
    Feb 12, 2021
    Messages:
    20
    Likes Received:
    1
    I have Install the Visual 6 and Work but dont open in Crossover
     
  15. PamelaGirl

    PamelaGirl Newbie

    Joined:
    Jan 30, 2024
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Hello Good People,
    Hoping all are good.

    Great to see someone able to get this Falcon v3.0.1 installed and working.

    I am able to get it installed and once open I cannot change any settings, it is as if the program interface is frozen.
    Had the same exact experience with v2.8.6.

    My setup is a 2019 MacBook Pro 2.4 64GB running Catalina 10.15.7.

    Any tips would be much appreciated.
    Thanks :)
     
  16. PamelaGirl

    PamelaGirl Newbie

    Joined:
    Jan 30, 2024
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    I am able to get v2.5.3 working without any issues.
    v2.8.6 and v3.0.1 loads but it does not allow for any setting changes, it is as if its frozen.

    What setup are you Good People using to get v3.0.1 running?

    Thanks ;)
     
  17. bdone

    bdone Ultrasonic

    Joined:
    Nov 13, 2011
    Messages:
    69
    Likes Received:
    25
    I got it working before by, pressing options/settings icon on falcon (can't see it now so just look for a settings icon). it won't do nothing, close plugin gui , open it again it should show settings window. I changed mine to open gl I think.or whatever the setting was on I changed it ,but change the open gl setting. close gui , open again and should work.
     
  18. PamelaGirl

    PamelaGirl Newbie

    Joined:
    Jan 30, 2024
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Wow! Super thanks bdone!
    At last I am getting somewhere. Seems I was able to progress thanks to your feedback. In v2.8.6 I was able to select the "Use OpenGL renderer".

    I closed the gui several times and upon restarting I can now click on the interface with a response. I can get into the Preference menu but I cannot get to the SoundBanks section to create the path to the soundbanks.

    Any additional insight would be much appreciated when your time permits.

    T.I.A. :)
     
  19. bdone

    bdone Ultrasonic

    Joined:
    Nov 13, 2011
    Messages:
    69
    Likes Received:
    25
    Cool, Glad you're getting somewhere, I can't remember what I did ,so will have a look and get back to ya.
     
  20. bdone

    bdone Ultrasonic

    Joined:
    Nov 13, 2011
    Messages:
    69
    Likes Received:
    25
    Ok just looked and I don't have it in anymore.
    but ,Think I installed uvi workstation r2 vrsn . from sis site. and copied falc banks into where uv workstation ones go. so they're in both, and I think they showed up in falc. ?
     
  21. PamelaGirl

    PamelaGirl Newbie

    Joined:
    Jan 30, 2024
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    bdone,

    Your feedback and support has been an absolute game changer!
    I went from a steep learning curve finding out about AudioGridder / CrossGridder, while trying to find the correct combo setup for my DAW (still working on it). After spending a couple of weeks researching and searching various forums your tip was the one that took it to the next level.

    Since Falcon v2.5.3 was working I made sure the soundbank libraries would load. Than I install v2.8.6 over top of v2.5.3. Upon opening v2.8.6 I followed your steps to active the OpenGL renderer. Now I have v2.8.6 working enough to get the job done. SUPER THANK YOU!

    bdone for President! :)
     
Loading...
Similar Threads - Falcon working macOS Forum Date
Minimal Audio Current or Uvi Falcon Samplers, Synthesizers Jan 3, 2024
UVI Falcon v.2.8.6 and Factory Library 2.8.1 WiN help!!! solved Software Nov 4, 2023
Re-discovering UVI Falcon Work in Process Oct 30, 2023
UVI releases Falcon 3 Software News Oct 19, 2023
How to Get Falcon libraries to show up under Soundbanks Software Sep 10, 2023
Loading...