Studio: Processor vs RAM

Discussion in 'Studio' started by Crater, Nov 3, 2018.

?

Music production: Processor Vs RAM

Poll closed Nov 13, 2018.
  1. Processor

    94.7%
  2. RAM

    5.3%
  1. Crater

    Crater Ultrasonic

    Joined:
    Jun 25, 2014
    Messages:
    96
    Likes Received:
    32
    Location:
    Europe
    When it comes to music production, what's the most important piece in your opinion. Processor or RAM?
     
  2.  
  3. Majestic

    Majestic Producer

    Joined:
    Apr 24, 2018
    Messages:
    146
    Likes Received:
    112
    Location:
    USA
    Processor hands down. Especially when you're using DSP heavy software like synth plugins and effects.
    RAM is also important though. The performance of your RAM will shine in tasks that use heavy sample libraries, i.e., Kontakt, Vienna Ensemble Pro, etc.
     
    • Winner Winner x 2
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
    • Useful Useful x 1
    • List
  4. EvilWaffles

    EvilWaffles Newbie

    Joined:
    Feb 12, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Definitely processor. I went with a Ryzen 1800x but am not thrilled with the performance. Any other AMD owners with optimization tips?
     
  5. Hooman.Leys

    Hooman.Leys Kapellmeister

    Joined:
    Dec 26, 2015
    Messages:
    138
    Likes Received:
    44
    for libraries you will need ram, and for the rest you need processor,
    for mixing & Mastering in the box good processor needs, and minimum 8gb ram,
    but for composing you need both high,
     
  6. beatletown

    beatletown Guest

    24 dual xenyx core system with a combo dw-rw writer for rap.
     
  7. Fudsey Plange

    Fudsey Plange Audiosexual

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Messages:
    842
    Likes Received:
    671
    Location:
    Fuqnose
    Hell both is nice.
     
  8. korte1975

    korte1975 Rock Star

    Joined:
    Sep 3, 2014
    Messages:
    741
    Likes Received:
    338
    Location:
    Ireland
    When it comes to music production, what's the most important piece in your opinion ?

    a good idea , talent maybe ?
     
  9. Ak3mi91

    Ak3mi91 Kapellmeister

    Joined:
    Mar 31, 2017
    Messages:
    39
    Likes Received:
    44
    Maybe you are using DAW that can't capitalize on 8 cores? Not many DAWs can, actually.
     
    • Agree Agree x 3
    • Love it! Love it! x 1
    • List
  10. KungPaoFist

    KungPaoFist Rock Star

    Joined:
    Nov 20, 2017
    Messages:
    619
    Likes Received:
    344
    Location:
    CA
    Does anyone know the impact that increasing open tasks and maxfiles can have? I just started experimenting on this myself after being less then impressed with what 8cores and 32gigs of ram have been doing lately. decided to finally dust off my vepro only to find a missing dongle when I actually need it... Also if you don't remove a soft license before a hard drive crash you lose it apparently, hoping for alternate options at this point..

    edit: Err, realizing I think my issue might have been with some OS fixes and tuneups... Still curious about the maxfile/maxproc limit increase thing as well if anyone has some insight.
     
    Last edited: Nov 4, 2018
Loading...
Similar Threads - Studio Processor Forum Date
Bookshelf for a home studio Studio Yesterday at 10:58 PM
Studio one Alt+Shift+3 outputs Alt+# on Windows 10 Studio One Monday at 2:39 PM
DAW Question for Logic Pro or FL Studio DAW Sunday at 1:32 AM
Is there a genius here created a patch to put FL Studio 20 in French language etc ...? FL Studio Saturday at 11:39 AM
Why 2 patches with different size for Fl Studio 20.1.2.887? FL Studio Thursday at 8:13 PM
Loading...