Studio One 4

Discussion in 'Studio One' started by LALALA, May 22, 2018.

  1. WillTheWeirdo

    WillTheWeirdo Rock Star

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    343
    Likes Received:
    448
    Location:
    On the Lake
    Maybe that gives you a better idea of the FL Studio user base in 2018, and you coming here soliciting for a FL Studio thread made my day, lol.

    Fl Studio has it's merits for creative production and became popular for a good reason, I used it for 2 years myself. Ultimately the un-intuitive mixer and mixing workflow forced me to look elsewhere and that's when I discovered Studio One v2. I was Reaper, Live, and S1 until this past year and now I'm all S1 for production, mixing, and mastering, S1 has slowly become a complete all around DAW for my needs.

    That all around ability is why there are so many S1 views, until FL Studio raises it's game to the competition it will continue to loose users with small limited numbers participating in the FL Studio threads, but If it works for you as a tool just keep using it.

    As always, to each their own DAW.
     
    • Agree Agree x 2
    • Like Like x 1
    • Useful Useful x 1
    • List
  2. Blue

    Blue Audiosexual

    Joined:
    Sep 6, 2015
    Messages:
    1,807
    Likes Received:
    950
    Location:
    France
    You should search on the web,your controller must work for S1.I had the same problem with my Akai Advance when I bought it and now it works.
    S1 receives midi cc messages,which is the most universal!
    I think the problem comes from your controller,search in its parameters/options,then transport,and select midi CC.
    Then in Studio One click like I show to you on the picture:
    [​IMG]

    Select your controller.
    Then S1 displays this window:
    [​IMG]

    Now you click on "Midi Learn",then push on the 3 buttons of your controller successively,like PLAY,REC and STOP.
    You will have 3 new "controls" which appear on the window.You can rename them if you want,like PLAY,REC and STOP.
    You click like on the picture on the 3 controls and select "button on/off".
    [​IMG]

    On the same window,Right click on your 3 "controls" and you chose the function for each of your 3 buttons of your controller,like on the picture:
    [​IMG]

    Then Reclick on "Midi Learn",close this window.
    That's it !
    Hope this will help!
     
    Last edited: May 31, 2018
  3. mhacko

    mhacko Member

    Joined:
    Feb 5, 2014
    Messages:
    17
    Likes Received:
    9
    A few days ago I downloaded Presence XT Editor but can not register it because there is no license file .... keygen has just made CTC-1.license ... please help
     
  4. mhacko

    mhacko Member

    Joined:
    Feb 5, 2014
    Messages:
    17
    Likes Received:
    9

    ??????
     
    • Like Like x 1
    • Dislike Dislike x 1
    • List
  5. EddieXx

    EddieXx Audiosexual

    Joined:
    Sep 13, 2015
    Messages:
    856
    Likes Received:
    509
    one thing i noticed today and that may cause problems for someone else when they move a song to another machine is you will be missing the samples in Impact XT.

    i thought they would be saved as complementary audio files in your song folder if you had checked that option but nope!

    so beware, just had that nasty surprise today. :snuffy:
     
  6. KungPaoFist

    KungPaoFist Audiosexual

    Joined:
    Nov 20, 2017
    Messages:
    1,532
    Likes Received:
    922
    Location:
    CA
    I realize this quote was from 2014 but Studio One seems like the #1 DAW Ableton users switch to. I've never made the jump because my entire song catalog is Ableton projects and I'm really happy with Live. Are you still using Studio One and digging it? Is there a anything you noticeably missed or gain when you switched? Would appreciate any insight on this!
     
  7. YFManagement

    YFManagement Kapellmeister

    Joined:
    Jun 29, 2017
    Messages:
    92
    Likes Received:
    62
    i was the same way with pro tools , whole catalog was on Pro tools , till i gave studio one a try .... never looked back again . (Beside Converting PT Sessions To S1
     
  8. alonzo86

    alonzo86 Member

    Joined:
    Jan 30, 2012
    Messages:
    61
    Likes Received:
    11
    I just can't believe that few simple functions like "heal splits" and "separate stereo track to two L & R mono tracks" inside arranger view are not yet implemented. Not to mention that Reaper can time-stretch event both from left and right side of the file, while S1 can still do it only by dragging from the right side of the file, but I could live without it. I like S1, but these two (three) functions are crucial for my workflow and almost every other DAW has it. I guess I'll have to wait for new Melodyne ARA 2 and have the safe harbor in Reaper for the rest of time :D
     
  9. Tomassio

    Tomassio Newbie

    Joined:
    Sep 24, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    2
    Coming from Ableton, the UI is a blessing. So much easier to work with

    When it comes to arranging tracks, gainstaging, and having multi bus compression setups, Ableton just doesn't cut it. It's way to cumbersome

    Also the CPU is way more efficient in S1. I can track guitar and sing at the same time with 40 something plugins running. On the same machine Ableton doesn't come close

    Can't wait for the rest of the Studio One 4 goodies to come out
     
    • Like Like x 1
    • Love it! Love it! x 1
    • List
  10. Xyenz Fyxion

    Xyenz Fyxion Producer

    Joined:
    Feb 10, 2014
    Messages:
    194
    Likes Received:
    106
    Location:
    Brooklyn
    Hey, guys. Can you all help make this a reality by upvoting the feature requests?
    See here. And, here.
     
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  11. Pereira

    Pereira Producer

    Joined:
    Apr 6, 2013
    Messages:
    375
    Likes Received:
    85
    I followed these suggestions, S1 doesn't hang, but still many vsts are not recognized, like toontrack or sugarbites, and so on. The only way is to reinstall them, but they are well recognized from S1 v3.5, so......this v4 is a real pain in the *ss.
    At least here in win7/64, don't know if win 10 is better
     
  12. Omman

    Omman Ultrasonic

    Joined:
    Apr 25, 2012
    Messages:
    66
    Likes Received:
    32
    I really liked v.2 GUI and all the features it had. But since v.3 with the black, flat GUI and wanting to cram as much info in one window made it overcrowded and difficult to work with and look at. I think that they are trapped in their original concept of all in one window. I tried the v.4 demo and it seems to be getting worse in that regards. I also don't like the way it handles the saving of project which I find restrictive and awkward compared to other DAW's.
     
    • Agree Agree x 1
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  13. Pereira

    Pereira Producer

    Joined:
    Apr 6, 2013
    Messages:
    375
    Likes Received:
    85
    wow, I found the way to properly install all plugins......no particular firewall or net configuration. I simply renamed VSTplugins folder (VSTplugins1, for example), I created an empty one with the old name (VSTPlugins). It followed a clean install (uninstall S1 v4, deleting manually all roaming Presonus S1 V4 folders, not erased during automatic uninstall).
    Then I loaded step by step the empty plugins folder, copying and pasting from the renamed one, with limited amount of vsts each time, and each time starting S1v4 to let it scanning the new added plugins. The pluginscanner.exe seems to hate to do the job all at once, above all if you have a big amount of plugins.
    Now everything is loaded with no hangings: remember at the end to delete Vstplugins1 folder :winker:
     
    • Like Like x 1
    • Interesting Interesting x 1
    • Useful Useful x 1
    • List
  14. electriclash

    electriclash Guest

    Has anyone imported an AAF from premiere with S1 yet? If so, how are the results? :bow:
     
  15. playtime

    playtime Platinum Record

    Joined:
    Sep 28, 2016
    Messages:
    343
    Likes Received:
    222
    If it's any use, no problems here on legit S1 v4 Professional (Win 7 x64)
    On the first plugins scan all VST2 & VST3 .dll's and plugin folders scanned correctly and working fine. Only one plugin failed on first scan (AIR flanger - also legit) but after resetting blacklist it loaded correctly too.
    Since then everything is running smoothly. And this is coming from die-hard Reaper fan :thumbsup:
     
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  16. Xupito

    Xupito Audiosexual

    Joined:
    Jan 21, 2012
    Messages:
    4,881
    Likes Received:
    2,675
    Location:
    Europe
    I thank you all for your comments.
    I hadn't problems scanning plugins except one I don't remember because I'm just playing with it for the moment.
    I'm waiting for a version like 4.1 to seriously use it so I can't give solid tips but I really dig what I've seen so far.
     
  17. Moonlight

    Moonlight Audiosexual

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    2,108
    Likes Received:
    642
    Location:
    Earth
    there is a new feature to store the sounds used by ipact etc as soundset which can be shared
     
  18. kptainfilou

    kptainfilou Member

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    22
    Likes Received:
    11
    Hi guys,

    FYI Studio One 4.0.1 is here.

    Release Notes :

    Studio One 4 – Version History and Release Notes

    This document lists all Studio One 4 maintenance updates and their included fixes and improvements.

    Version 4.0.1 Release Notes (July 10, 2018):

    New features and Improvements:

    • Studio One 4 Prime available

    • [Impact XT] Keep MIDI note assignment when using "Clear Pad" or "Clear Bank”

    • [Impact XT] "Show in Finder/Explorer" option in pad context menu

    • [Sample One XT] Improved backwards compatibility

    • [Pattern Editor] Improved Variation selection (clickable area)

    • [Pattern Editor] Added tool tips for columns

    • [Drum Editor] Note color by pitch reflects pad colors when Impact XT is used

    • Improved editors scrolling, zoom and focus behavior

    • Ripple Edit now also working in Audio Editor

    • Default color for chords

    • Light Theme adjustments

    • The editors have a minimum size now

    • Various user interface design corrections

    • Various localization fixes

      The following issues have been fixed:
    • [Arranger] Song Offset Causes Time Ruler Numbers to Disappear on Zoom

    • [Arranger] Transform does not work for Pattern

    • [Arranger] Crash in track navigation with shift+arrow key

    • [Arranger] Crash on creating an audio track when no input device is selected

    • [Arranger] Unable to use up/down arrows to scroll tracks w/ collapsed folders

    • [Arranger] Can't drag .musicloop with pattern to audio track

    • [Arranger Track] „Don't follow Track“ setting causes errors

    • [Arranger Track] Events don't follow correctly on tracks with different time formats

    • [Chord Track] Auto-scroll not working when Chord Track is last or only header track
    • [Chord Track] Duplicating chord blocks doesn't retain original color

    • [Chord Track] Follow Mode not visible in minimum screen resolution

    • [Chord Track] Inconsistent behavior when editing chords (Resize adjacent)

    • [Drum Editor] "Duplicate" inserts notes at wrong position

    • [Impact XT + Sample One XT] Automation orphaned from v3 to v4

    • [Impact XT] Follow Tempo produces clicks

    • [Impact XT] V3 mono outs 1-8 change to stereo out 9-16 in V4

    • [Low Latency Monitoring] Bounce renders empty if Monitor on w/ Ampire

    • [Macros] Moving groups sometimes deletes the selected page

    • [Macros] Note Length not applied correctly to last chord in a part

    • [Macros] Note selection not accurate

    • [Melodyne] Detached window opens in wrong size, and sometimes freezes

    • [Mixer] Input insert bin - only half of the vertical space is used

    • [Mixer] VCA channel is muted after reload song

    • [Music Editor] No consecutive X:Y drag actions possible after note insert with arrow tool (double click+hold)

    • [Music Editor] No NoteOff generated on first loop cycle for overlapping notes

    • [Pattern Editor] Automation Lane Changes on Loop

    • [Pattern Editor] Drum Mode automation lane not changing to related pitch on touch input

    • [Pattern Editor] VST2 Automation in Pattern shows current value for every note

    • [Preferences] "Copy external files when saving song" option ignored on samples
      dropped on Impact XT & Sample One XT

    • [Presence XT] Editor icon picker has no contrast

    • [Sample One XT] Free LFO works the other way around

    • [Sample One XT] Freezes on exchanging 96K samples while song is playing

    • [Sample One XT] issues with S1 v3 presets

    • [Sample One XT] Pitch not responding on LFO, Env or pitch-bend when "Follow Song Tempo" is enabled

    • [Sample One XT] Wrong Filter parameter states when loading v3 song

    • [Scratch Pad] Bar offset is ignored

    • [Scratch Pad] Wrong part size when using negative numerical start value

    • [Scratch Pad] Possible to extend Part start beyond Scratch Pad causing unexpected length of the Part

    • [Scratch Pad] Offset event w/ Melodyne edits not copying to new Scratch Pad

    • [Slate Raven] Applying touch automation selects the track instead of writing automation

    • [Slate Raven] Crash when removing inserts from the channel editor
    • [Slate Raven] Display ID Index Shift

    • AAF Audio on single track with automation not imported

    • AAF import of certain Samplitude files not working

    • Beat offset and Start/End Markers in Song Templates

    • Bounces are cut by latency reported by plug-in

    • Certain legacy songs won't save

    • Context menu latches focus item on mouse down

    • Crash on switching presets inside u-he Diva AU

    • Crash when switching patterns with different control lane parameters

    • Cue Mix section of FX channels cropped

    • Duplicate complete omits an automation envelope

    • Event Inspector cannot have arbitrary size anymore

    • Extension dialog uses multiple font baselines

    • Inverted color of fader bar-graph

    • Multi instrument size issue

    • Qwerty keyboard issue with Record Offset

    • Scroll handle disappearing on lists with horizontal and vertical scrollbar

    • Shift Root (Alt + Scroll) causes focus on Menu

    • Time signature markers can't be deleted

    • Transport bar elements hidden (language dependent)

    • VST support plugin not connected to Artist flavor

    • XML import doesn't work with Cubase 8 demo song
     
    • Interesting Interesting x 2
    • Love it! Love it! x 2
    • Like Like x 1
    • List
  19. PatrickKn

    PatrickKn Member

    Joined:
    Mar 30, 2014
    Messages:
    141
    Likes Received:
    14
    Never really looked too far into Studio One, but caught a video recently and it looks pretty good. Turns out I have the Studio One 4 Artist software because I own a Presonus AudioBox iOne and never registered it till today. I'mma play around with it later today.

    I use FL Studio primarily and pretty much know FL in and out. I've played with Ableton and Logic and much prefer FL Studio if that gives any hint on my DAW workflow preference.

    Does anyone have any insight on if this is a good replacement though? And would I be missing out on anything with the Artist license versus the full Professional license that can't really be ignored?
     
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  20. LALALA

    LALALA Kapellmeister

    Joined:
    Oct 26, 2015
    Messages:
    174
    Likes Received:
    66
    As far as I know, a lot of those who have been using FL and Live, switched to S1 after the update. 4th version has a lot of new "production tools" from people's requests, from people, which wanted to stop to use FL and\or Live as their second DAW. But you have to try it yourself.

    And yes, Artist version is useless. Pro is your bro. :winker:
     
    Last edited: Jul 10, 2018
    • Agree Agree x 2
    • Useful Useful x 2
    • Like Like x 1
    • List
Loading...
Similar Threads - Studio Forum Date
Really strange and currently unsolvable issue i am having with FL Studio [solved] FL Studio Yesterday at 9:52 AM
Problem with FL Studio and UAD Plugins FL Studio Monday at 9:09 PM
how to install bitwig studio content factory? BitWig Apr 13, 2021
DIY Studio Desk Plans And Ideas Studio Apr 11, 2021
FL Studio v20.8.3.2293 Software Apr 11, 2021
Loading...