Studio One 4.5.3 disables inserts on sidechain

Discussion in 'Studio One' started by justwannadownload, Aug 1, 2021.

  1. justwannadownload

    justwannadownload Rock Star

    Joined:
    Jan 13, 2019
    Messages:
    651
    Likes Received:
    380
    Location:
    Central Asia
    So I have a project set up with a "Sidechain Feed" buss' output going directly into compressor's sidechain input on "Ducking" buss. Kick and snare are sent to that buss and there's an EQ on it.
    When I render the project, SOne disables the inserts, namely the EQ, on Sidechain Feed, I assume because it doesn't get to the main output. How to stop it from doing that?
     
    Last edited: Aug 1, 2021
  2.  
  3. justwannadownload

    justwannadownload Rock Star

    Joined:
    Jan 13, 2019
    Messages:
    651
    Likes Received:
    380
    Location:
    Central Asia
    I currently sidestepped the issue by routing Sidechain Feed to my PDC buss, lowering the gain to -inf and pre-fader sending it back to sidechain input where it belongs, but I'm not satisfied with this "solution".
     
    Last edited: Aug 1, 2021
  4. BEAT16

    BEAT16 Audiosexual

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    7,798
    Likes Received:
    5,617
  5. justwannadownload

    justwannadownload Rock Star

    Joined:
    Jan 13, 2019
    Messages:
    651
    Likes Received:
    380
    Location:
    Central Asia
    Disregard that, it doesn't work. Render gets stuck and goes forever without any indication of progress.
    Tho routing the Sidechain Feed to the buss where the compressor is instead seem to work, but this just takes me back to a clumsy solution, albeit at least functional.
     
    Last edited: Aug 1, 2021
  6. BEAT16

    BEAT16 Audiosexual

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    7,798
    Likes Received:
    5,617
    Question - Did that work? Did you update anything? What operating system are you using?

    A fix for: Sidechain breaks when using the "Transformed to Audio Track" functionality
    https://answers.presonus.com/42003/sidechain-breaks-using-transformed-audio-track-functionality

    Creative sidechaining in Studio One
    www.musictech.net/tutorials/studio-one/creative-sidechaining-in-studio-one/
     
  7. justwannadownload

    justwannadownload Rock Star

    Joined:
    Jan 13, 2019
    Messages:
    651
    Likes Received:
    380
    Location:
    Central Asia
    Windows 10 currently, why?
    Yeah, routing the sidechain feed to the same buss your sidechain compressor is on, while lowering its volume to silence and pre-fader sending it to the comp's sidechain works. In this configuration, the inserts on sidechain feed aren't disabled and the mixdown process doesn't get stuck.
    But it's clumsy, uuuuuuuuuhhhhh

    So, the takeway is, SOne leaves something to be desired.
     
  8. BEAT16

    BEAT16 Audiosexual

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    7,798
    Likes Received:
    5,617
    Hello @justwannadownload, if someone wants support it is very helpful to know which operating system they are using.
     
  9. justwannadownload

    justwannadownload Rock Star

    Joined:
    Jan 13, 2019
    Messages:
    651
    Likes Received:
    380
    Location:
    Central Asia
    Hey, no need for sarcasm, I answered.
    Meybe you know some functionality differences based on OS, I can't predict that.

    Thanks for dedicating your time tho, I appreciate that.
     
    Last edited: Aug 1, 2021
Loading...
Similar Threads - Studio disables inserts Forum Date
Studio One 5 for sale - 1 x Professional, 2 x Artist Selling / Buying Sep 30, 2022
Selling PreSonus Studio One 6 Professional (License Transfer) Selling / Buying Sep 29, 2022
Waves plugins issue in FL Studio... (here we go again) Software Sep 25, 2022
8DIO - Studio Soprano ...23.09.2022 Software News Sep 23, 2022
Studio One 6 : Mark your calendar..09.29.2022 Software News Sep 22, 2022
Loading...