RME Babyface Cubase issue!

Discussion in 'Soundgear' started by phloopy, Feb 15, 2020.

  1. phloopy

    phloopy Audiosexual

    Joined:
    Jul 16, 2011
    Messages:
    3,068
    Likes Received:
    1,134
    Hi

    Im having some issues using my RME BF with Cubase 9.5.

    Im having a lot peaks and noise with serten instruments - can anyone recomment some tweaks in Cubase and RME software that can deal with it?

    Win10/64bit. Intel i9 - 32 RAM

    Thanks in advance
     
  2.  
  3. Jayster

    Jayster Newbie

    Joined:
    Mar 22, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    there are a LOT of sync issues (clicks, crackles) with WIn.10 and RME drivers, just look at RME forum.
    Recommendation is to use the Steinberg's own interface. Works ALOT better/smoother - less issues and better performance
     
  4. Keenlickle

    Keenlickle Member

    Joined:
    Jan 14, 2020
    Messages:
    9
    Likes Received:
    7
    For Cubase: if it's deactivated, activate the Steinberg Power Scheme under Studio Setup => VST Audio System. It will turn off Speed Stepping of the CPU. That's the culprit most of the time. Furthermore, Boost Audio Priority and check if Multi Processing is active.

    These are just basic tweaks for Cubase but it helps in 90%.

    If you haven't already, download LatencyMon und check if any driver is giving problems. Maybe, like Jayster suggested, your RME drivers are problematic or any other driver is causing Hard Pagefaults. You can test it with this tool.
     
  5. phloopy

    phloopy Audiosexual

    Joined:
    Jul 16, 2011
    Messages:
    3,068
    Likes Received:
    1,134
    Damned!!!

    I´ll have a look at the RME forum.... my bad I didnt do that before I asked here.
     
  6. phloopy

    phloopy Audiosexual

    Joined:
    Jul 16, 2011
    Messages:
    3,068
    Likes Received:
    1,134
    Thanks @Keenlickle :like:

    Any chance you could elaborate a bit: "activate the Steinberg Power Scheme under Studio Setup => VST Audio System." .... such option isn´t in my version of Cubase v9.5 :dunno:
     
  7. audioplg

    audioplg Member

    Joined:
    Sep 21, 2013
    Messages:
    89
    Likes Received:
    13
  8. Arabian_jesus

    Arabian_jesus Member

    Joined:
    Jul 2, 2019
    Messages:
    42
    Likes Received:
    9
    Do this first! If it's the network card drivers or any others it's very easy to just disable them with the device manager when you are mixing/recording! The network card drivers in my laptop was causing problems for me with my babyface and now I just disable the network card whenever I need to use my laptop for recording.
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
    • List
  9. tzzsmk

    tzzsmk Audiosexual

    Joined:
    Sep 13, 2016
    Messages:
    998
    Likes Received:
    576
    Location:
    Heart of Europe
  10. Keenlickle

    Keenlickle Member

    Joined:
    Jan 14, 2020
    Messages:
    9
    Likes Received:
    7
    @phloopy This is from Cubase 10 but should be the same in 9.5 (If not then look for Devices => Device Setup)

    If this doesn't help then I highly suggest the LatencyMon route like others here, too. It will save you a lot of hassle trying to figure out whats going on :yes:

    cubase.jpg
     
  11. Blue

    Blue Audiosexual

    Joined:
    Sep 6, 2015
    Messages:
    1,566
    Likes Received:
    781
    Location:
    France
    In the RME Fireface panel settings,the window where you can set the latency,once you click on the second tab named "About",there's an option "Enable MMCS for ASIO".
    I don't remember what this oprtion does exactly,but I read long time ago on the user manual that this option is just for Cubase.Maybe it could be worth a try?:dunno:
    For further information about this option,please have a look to the user manual.Sorry if it doesn't help!

    And what is your RME driver version?
    It is written above the option I mentioned earlier in my comment,in the Fireface panel setting.

    I have the v1.168 and it works well with Win10 Pro v1903.However I don't use Cubase.
     
    Last edited: Feb 15, 2020
    • Like Like x 1
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  12. Blue

    Blue Audiosexual

    Joined:
    Sep 6, 2015
    Messages:
    1,566
    Likes Received:
    781
    Location:
    France
    And what is your version of Windows 10 ?

    Maybe you could try to reproduce these crackles in another DAW,so you would know if the problem comes from Cubase or Windows/the Babyface.
     
  13. phloopy

    phloopy Audiosexual

    Joined:
    Jul 16, 2011
    Messages:
    3,068
    Likes Received:
    1,134
    Thanks Blue - that helped a lot :like:
     
  14. Baxter

    Baxter Audiosexual

    Joined:
    Jul 20, 2011
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    1,802
    Location:
    Sweden
    I use RME Babyface Pro and Cubase 10 without any issues at all. But this was interesting! I didn't know about it. Gonna do some more research on it. Maybe I can reduce CPU load, occasinal spikes or whatever, even though I'm perfectly happy as it is.
    Thanks!
     
  15. phloopy

    phloopy Audiosexual

    Joined:
    Jul 16, 2011
    Messages:
    3,068
    Likes Received:
    1,134
    Win10/64bit Baxter?

    If so I guess I might install Cubase 10?!?
     
  16. phloopy

    phloopy Audiosexual

    Joined:
    Jul 16, 2011
    Messages:
    3,068
    Likes Received:
    1,134
    Installed CB10 - much better performence with RME Babyface Pro! Thanks :like:
     
  17. Baxter

    Baxter Audiosexual

    Joined:
    Jul 20, 2011
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    1,802
    Location:
    Sweden
    Yes, Win10 and 64x.
    Great!
     
  18. Arabian_jesus

    Arabian_jesus Member

    Joined:
    Jul 2, 2019
    Messages:
    42
    Likes Received:
    9
    I have read that there are some problems with fireface line of products, but i have never had any problem with my babyface drivers and win7 to win10! :) Only problem that i had was with the network drivers on my asus laptop, but that's not because of windows.
     
Loading...
Similar Threads - Babyface Cubase issue Forum Date
RME Babyface pro with Behringer ADA800? Computer Hardware Dec 6, 2019
Connecting E-mu 0404 and Babyface Pro Soundgear Aug 24, 2019
Why is the RME Babyface Pro so expensive?? Soundgear May 14, 2019
RME Babyface Pro XLR outs from L/R to Stereo Soundgear Nov 22, 2018
SALE on "RME Babyface Pro" ? ever?? Soundgear Oct 19, 2018
Loading...