Problem when two of the same VSTi's are in FX chain

Discussion in 'Reaper' started by Intionic, Jul 17, 2019.

  1. Intionic

    Intionic Newbie

    Joined:
    Dec 19, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    When I add a copy of the same VSTi, both with different presets only one of them is being outputted. This happens only on some VSTi's, is there anyway to have both copies play without having to add another track.
     
    Last edited: Jul 19, 2019
  2.  
  3. demberto

    demberto Ultrasonic

    Joined:
    Nov 27, 2018
    Messages:
    60
    Likes Received:
    26
    If you use FL then you can try to connect both of them with Patcher
     
  4. Olymoon

    Olymoon Impossible is not a fact. It is an opinion. Staff Member

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Messages:
    2,128
    Likes Received:
    1,174
    He is using Reaper I presume, As this post is into Reaper section.

    No, as far as I know you cant. You have to create another track for the second vsti, which have it's advantages.
    On the other hand, if you want to edit both tracks in relation one to the other, you can see both tracks together in the piano toll or the score view.
     
    • Like Like x 3
    • Useful Useful x 1
    • List
  5. playtime

    playtime Producer

    Joined:
    Sep 28, 2016
    Messages:
    189
    Likes Received:
    110
    I had the same problem in REAPER. Then new awesome tool from Nektar came out called "Nektarine". Basically a plugin which allows Multi-mode with layering of up to 16 plugins per instance.
    I'm using Nektar Panorama P4 and this does wonderful job when you want to add 2 or more VSTi instuments on same track. Different patches from same instument also working lovely.

    I don't know if it works with other MIDI controllers than Nektar, but you can check it out HERE
     
    • Useful Useful x 3
    • Interesting Interesting x 2
    • List
  6. The Pirate

    The Pirate Audiosexual

    Joined:
    Dec 20, 2018
    Messages:
    1,821
    Likes Received:
    1,621
    I dont think it is freely available unless you are a registered Panorama user.
     
    • Agree Agree x 1
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  7. No Avenger

    No Avenger Audiosexual

    Joined:
    Jul 19, 2017
    Messages:
    2,540
    Likes Received:
    1,833
    Location:
    Europe
    If you add another track for your second vsti and make a send pre fx from first to second, you don't even need to copy the MIDI item.
    This way you can adjust pan and volume individually for both tracks and even add different additional fx plugs like eq, dly, reverb...
    I see no benefit in your approach. Care to elaborate?
     
  8. The Pirate

    The Pirate Audiosexual

    Joined:
    Dec 20, 2018
    Messages:
    1,821
    Likes Received:
    1,621
    Have you tried Akai VIP? Or Freestyle by New Sonic Arts? Bidule? LiveProfessor 2?They all will allow you to accomplish what you seek and much more in any DAW.

    https://www.akaipro.com/vip

    https://www.newsonicarts.com/html/freestyle.php

    https://www.plogue.com/products/bidule.html

    https://audiostrom.com/

    They are not free but if you ...:winker:
     
    Last edited: Jul 17, 2019
    • Like Like x 1
    • Useful Useful x 1
    • List
  9. playtime

    playtime Producer

    Joined:
    Sep 28, 2016
    Messages:
    189
    Likes Received:
    110
    I think you're right, mate :winker:
     
    Last edited: Jul 17, 2019
  10. Intionic

    Intionic Newbie

    Joined:
    Dec 19, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    My main thought process is to have the layered synths for the melody or bassline on one track with different sounds then use a compressor to glue them together, now that I'm thinking about it more it doesn't really make sense for me to have them on the same track, which will give me less control of the dynamics. I thought the idea that I was thinking of could work without me having to do extra steps.

    I've realized that there are lots of useful workarounds, which I'll have to consider using such as effect racks, sending and receiving to another track.

    Olymoon, is the technique you mentioned called "ghost notes".
     
    Last edited: Jul 19, 2019
  11. No Avenger

    No Avenger Audiosexual

    Joined:
    Jul 19, 2017
    Messages:
    2,540
    Likes Received:
    1,833
    Location:
    Europe
    No, he meant you could copy the MIDI item and open and edit both at the same time. But as I already wrote this isn't even necessary.
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
    • List
  12. Olymoon

    Olymoon Impossible is not a fact. It is an opinion. Staff Member

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Messages:
    2,128
    Likes Received:
    1,174
    No, as Avenger said , I was speaking about having 2 identical tracks with one synth in each.
    Then if needed edit them both at the same time.
     
  13. Intionic

    Intionic Newbie

    Joined:
    Dec 19, 2018
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Sorry for my misunderstanding, I'm not sure if I should leave this thread open, if there are others who have another technique they'd like to share or have it closed.

    Thank you to everyone for helping.
     
    Last edited: Jul 19, 2019
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  14. Blue

    Blue Audiosexual

    Joined:
    Sep 6, 2015
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    534
    Location:
    France
    Blue Cat Patchwork
     
  15. quadcore64

    quadcore64 Platinum Record

    Joined:
    Jun 13, 2011
    Messages:
    620
    Likes Received:
    256
    Create a new track above the VSTi track, assign the MIDI input & make it a folder (the new track).
    Create a new track inside the folder & move the copied VSTi here or, create a new instance.

    Now both VSTi tracks should be receiving input from the input assigned in the folder track.

    This is the simplest method without creating a complicated routing structure.

    Stacking VSTi plugins as an FX Chain only works when the plugins output MIDI directly (MIDI thru).
     
    Last edited: Jul 19, 2019
    • Interesting Interesting x 1
    • List
Loading...
Similar Threads - Problem same VSTi's Forum Date
Squaredheads Nora 2.0 Problem Please Help Software Aug 12, 2019
reFX Nexus 2 Librarian problem Software Aug 7, 2019
Weird problem with Keyscape pianos Software Jul 27, 2019
How do I solve partial loading or scaling problem? PC Jul 23, 2019
Problem with Omnisphere 2.5 in Mac OSX Mojave 10.14.5 Mac / Hackintosh Jul 22, 2019
Loading...