Omnisphere 2 takes too long to open and load presets

Discussion in 'Software' started by Luka, May 20, 2018.

  1. Luka

    Luka Platinum Record

    Joined:
    May 10, 2018
    Messages:
    156
    Likes Received:
    215
    Location:
    All over the place
    I'm running Spectrasonics Omnisphere 2 on Windows 10. I use Ableton, Reaper and Fl Studio. All 64bit. My Omnisphere is taking more than 30 seconds to open and patches and presets take several seconds to load up. Any tips to make it faster? Is it a Windows 10 problem? This is driving me crazy.
     
  2.  
  3. TonyG

    TonyG Guest

    Best Answer
    @Luka When you first joined the Forum, I remember advising you to search the Forum before posting any questions. I guess you forgot all about it. Have you done so, a search would have pointed you to a thread I recently authored titled 'How to Improve Omnisphere's Loading Time and Performance (Windows)" Here is the link:https://audiosex.pro/threads/how-to-improve-omnispheres-loading-time-and-performance-windows.38416/
    In the future use the "Search" option. It is your friend. It will save you time and contribute to keep the Forum clean of unnecessary repetitiousness.
     
    • Like Like x 4
    • Agree Agree x 1
    • List
  4. pizzafresser

    pizzafresser Kapellmeister

    Joined:
    Jan 7, 2017
    Messages:
    177
    Likes Received:
    69
    Is your Omnisphere library stored on a SSD? It can be a huge performance improvement compared to saving it on a HDD.
     
  5. Luka

    Luka Platinum Record

    Joined:
    May 10, 2018
    Messages:
    156
    Likes Received:
    215
    Location:
    All over the place
    @TonyG Thank you, thank you, thank you. I followed your tips and my Omnisphere is opening now in less than 5 seconds and patches load up instantly. Anyone reading this thread should pay attention to what @TonyG has to say when it comes to Spectrasonics. Just as he does with legal issues, he is an Spectrasonics Guru.
     
  6. I had same problem, I solved my problems while delete STEAM > Omnisphere > Soundsources > Factory > Core Library > zmap.index and I re-load the omnisphere and Omnisphere more faster than old. It worked for me! Maybe I can help someone who has the same problem with me. I hope I can. :)
     
  7. kibox

    kibox Newbie

    Joined:
    Dec 5, 2019
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    YOU"RE THE BEST this trick solved all my problems, super fast opening,even the moog tribute library is working now,I'm so happy
    thank you so much bro
     
  8. DONT DO IT

    DONT DO IT Newbie

    Joined:
    Sep 20, 2020
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    THIS IS WRONG! MY OMNISPHERE ISNT WORKING ANYMORE. DONT DO IT!!!
     
  9. Olymoon

    Olymoon MODERATOR Staff Member

    Joined:
    Jan 31, 2012
    Messages:
    3,150
    Likes Received:
    1,896
    kibox said 4 months ago that this trick worked for him, so it may have different result depending of your exact situation.
    Also, you may describe each steps you've done to check why things went wrong.

    As far as I understand zmap.index file should be created again by Omnisphere when missing.

    Did you use the refresh button in the library tab?
     
Loading...
Similar Threads - Omnisphere takes long Forum Date
Omnisphere takes around 10 seconds to load any presets Software Dec 29, 2018
Best Trap banks for Omnisphere Presets, Patches Today at 8:07 AM
Different versions of Omnisphere components Omnisphere Today at 2:47 AM
searching ressources folder .png files for new skin (omnisphere) Omnisphere Yesterday at 10:52 AM
Please help...Keyscape in Omnisphere makes no sound in FL Studio DAW. Thanks! Omnisphere Oct 16, 2020
Loading...