Nexus...Versions ..and Xpansions....looking for an experts..primer

Discussion in 'Software' started by heymambo, Aug 8, 2016.

  1. heymambo

    heymambo Newbie

    Joined:
    Nov 17, 2014
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    if there`s one software instrument..where I can`t keep track of which versions work where and when.?....with which expansions..?
    It`s nexus
    I know there`s a few scene versions..
    but I`ve gotten confused over the years as to whats what
    any relatively concise rundown... by someone in-the-know...would be gratefully appreciated
    or perhaps this has already been discussed and someone can refer my lazy self
    to an existing thread..
    tia...
    very much enjoy this place btw
    ty Saint and all..
     
  2.  
  3. Impressive

    Impressive Guest

    The only versions around for free are the 1.4.1 mac release by Team Dynamics & the 2.2 windows release by Team AiR. The Guitars, Perpetual motion, House vol 1, Dance vol 1, Piano, Stratosphere vol 1, & Dance orchestra, bigtone vol 1, Hardstyle, Crank, Christmas vol 1 expansions work with the 1.4.1 releases & upwards to the 2.2. The v2 that work with 2.2 are Bigtone signature vol 1 & 2, Dance vol 2 & 3, Vintage drumkits (discontinued), House vol 2, and a few others. Basically any expansion newer than the first Future Arps expansion requires something around version 2.3.2, which in this case you'll just have to buy Nexus2 along with the expansions you want, if you wanna use them newer expansions.
     
  4. subGENRE

    subGENRE Audiosexual

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    2,477
    Likes Received:
    1,508
    Yup, got the old AiR release working with all the available expansions up to that release, jbridged to x64. Dont ever use it, but its there just in case
     
  5. phenomboy

    phenomboy Ultrasonic

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    484
    Likes Received:
    34
    Location:
    Nantes
    Anybody have an idea on how to install version 1.4.1 by Team Dynamics alongside a legit 2.7.x on Mac ?

    I wanna use expansions that are compatible with Team Dynamics version but don't wanna fuck up my elicenser thingy.
     
  6. Impressive

    Impressive Guest

    Just install it.
     
  7. phenomboy

    phenomboy Ultrasonic

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    484
    Likes Received:
    34
    Location:
    Nantes
    :rofl:why didn't i think about that ?

    No but seriously, i don't want to overwrite Nexus 2 so i'm looking for a useful advice
     
  8. Impressive

    Impressive Guest

    Rename your existing nexus 2 folder to Nexus2. Then install this team dynamics one so it doesn't overwrite your Nexus2 presets. When you install Nexus1, it should just appear as "Nexus" in your DAW. But your Nexus 2 will probably show up as "Nexus 2". It does for me in Logic Pro X. Just rename the Nexus Content folder to "Nexus2 content folder"
     
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  9. phenomboy

    phenomboy Ultrasonic

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    484
    Likes Received:
    34
    Location:
    Nantes
    Thanks ! Do i ave to rename the VST/AU of Nexus 2 before installing or just leave them as they are ?
     
  10. Impressive

    Impressive Guest

    It depends on how it's named. If it's named "Nexus" then yet, put the "2" at the end.
     
  11. Sylenth.Will.Fall

    Sylenth.Will.Fall Audiosexual

    Joined:
    Aug 21, 2015
    Messages:
    1,684
    Likes Received:
    1,119
    Out of curiosity, why would you need 1.4.1 if you already have the newer version?

    Aren't the presets all covered in 2.2 ?
     
  12. phenomboy

    phenomboy Ultrasonic

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    484
    Likes Received:
    34
    Location:
    Nantes
    Thank you, that's what i thought !

    No you still need to buy all the expansions listed by @Impressive minus a few ones.
     
  13. phenomboy

    phenomboy Ultrasonic

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    484
    Likes Received:
    34
    Location:
    Nantes
    @Impressive From what i tried so far: version 2 AU doesn't show up when renamed, VST still working after renaming. I'm downloading version 1.4.1 to try and see what if i can get both running without issues. Since i'm not the only one interested in this topic, i'll keep y'all updated
     
  14. phenomboy

    phenomboy Ultrasonic

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    484
    Likes Received:
    34
    Location:
    Nantes
    Okay so the whole thing fucked up my legit install. Not working :facepalm:
     
  15. sexyman

    sexyman Ultrasonic

    Joined:
    Apr 4, 2015
    Messages:
    96
    Likes Received:
    24
    Wish some one could work on nexus so it no longer use master key. That way folks could share and exchange expansions as before.
     
Loading...
Similar Threads - Nexus Versions Xpansions Forum Date
Nexus experts, bugs and old versions...? Samplers, Synthesizers Aug 22, 2016
Is it possible to use 2 different Nexus versions with Logic? Logic Dec 5, 2014
Are there newer versions of Nexus?? Software Nov 25, 2014
Looking for legit owners, and power users of Nexus 3, Reason 11, Omnisphere 2 Lounge Jul 7, 2020
Nexus 2 upgrade Software Jun 22, 2020
Loading...