Need some help adding libraries in Kontakt

Discussion in 'Kontakt' started by Volta, Jul 7, 2019.

  1. Volta

    Volta Newbie

    Joined:
    Jul 3, 2019
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I am on MacBook Pro / Mojave and have some problems adding libraries in Kontakt.
    I have installed Kontakt 5.6.0 (for adding libraries) and Kontakt 6.

    When i add a library in Kontakt 5.6.0 i.e Gravity the library is being added and shows up in the libraries tab and i can load patches. But when i close and restart Kontakt 5.6.0 its not there anymore. Like its not being saved or something.
    Anyone knows how this can be solved?
     
  2.  
  3. NeverenoghFun

    NeverenoghFun Platinum Record

    Joined:
    Apr 15, 2019
    Messages:
    280
    Likes Received:
    171
    Location:
    Suburbs of Minnesot
    Hmm Curious indeed.
    Well. First off any reason your using 5.6 for besides adding library? If not def upgrade.
    But I would try to get a new Add lib program. i know the one i have is very very stable shoot me a pm. Or infact i think I got it from the sister site.
     
  4. Volta

    Volta Newbie

    Joined:
    Jul 3, 2019
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Well, no special reason, i just downloaded the latest Kontakt 6.1.1 and this install came with K 5.6.0 for adding purpose. Ive actually managed to add Spitfire Percussion which stays in the library tab upon restart. Pretty sure its because that library does not have a nicnt file but an nkx instead.
    But all other libraries i try too add (with a nicnt file) just disappears upon restart.

    By the way im pretty newbie when it comes to Mac OS, i have been using windows most of my life.
     
    Last edited: Jul 8, 2019
  5. NeverenoghFun

    NeverenoghFun Platinum Record

    Joined:
    Apr 15, 2019
    Messages:
    280
    Likes Received:
    171
    Location:
    Suburbs of Minnesot
    I private messaged you.
     
  6. MusicMan11

    MusicMan11 Newbie

    Joined:
    Jul 11, 2019
    Messages:
    16
    Likes Received:
    1
    I am going through the same issue...

    I have Mac 10.12.6 installed...
    I installed Kontakt 5.6 and 6.1.1.
    I add library on 5.6 but when i close it and reopen it, the library is gone. In service center folder there is not any xml file.
    I tried to add the xml file manually and still doesnt show when i open kontakt 5.6.
    I havent even tried 6.1.1 yet...lol

    Please help. Been a couple of days of reading forum notes with no solution that works for me.
    Thanks!
     
  7. signalflow

    signalflow Producer

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    416
    Likes Received:
    99
    Location:
    Los Angeles, CA
    Could be that the library isn't supposed by 5.6. what I notice is that any libabry that isn't supported by 5.6 or later will disappear from the tabs but will be there on 6
     
  8. signalflow

    signalflow Producer

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    416
    Likes Received:
    99
    Location:
    Los Angeles, CA
    To add most new libraries that I've seen are now 5.8 and up compatible however you can still add libraries with 5.6 no problem
     
  9. MusicMan11

    MusicMan11 Newbie

    Joined:
    Jul 11, 2019
    Messages:
    16
    Likes Received:
    1
    Do you have a k'd Kontakt link for version 5.8.xx?
     
  10. signalflow

    signalflow Producer

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    416
    Likes Received:
    99
    Location:
    Los Angeles, CA
    Why would you need 5.8 if you already have 6?
     
  11. MusicMan11

    MusicMan11 Newbie

    Joined:
    Jul 11, 2019
    Messages:
    16
    Likes Received:
    1
    Because it is believed that you cant add libraries in 6. right?
     
  12. signalflow

    signalflow Producer

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    416
    Likes Received:
    99
    Location:
    Los Angeles, CA
    That's corrects. That's why you have 5.6 to add only and use 6 to use the instrument
     
  13. MusicMan11

    MusicMan11 Newbie

    Joined:
    Jul 11, 2019
    Messages:
    16
    Likes Received:
    1
    Ok, I tried many times with different libs. Nothing. it adds fine and works fine (standalone), But when i close it and re open it, it is no there. No xml file is created. Not showing on 6.1.1 either. I even tried to create the xml file my self and it still wont show up. after a restart of kontakt. Please some one help.
     
  14. signalflow

    signalflow Producer

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    416
    Likes Received:
    99
    Location:
    Los Angeles, CA
    Okay try this. Add the library on 5.6 and go-to service center to see if an xml file was generated. If there is, copy the xml file to your desktop and close close 5.6. Then add the xml file that's on your desktop to your service center then open 6. See if that works.
     
  15. MusicMan11

    MusicMan11 Newbie

    Joined:
    Jul 11, 2019
    Messages:
    16
    Likes Received:
    1
    Got it working... Was looking at Library/NI/service center folder and not "use"/library/NI/service center. Btw, it does NOT create the file automatic. It keeps doing a desktop temp file. So i converted it to xml and placed it in the right folder. It sucks that I have to manually do it every time but its better then nothing!
     
  16. signalflow

    signalflow Producer

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    416
    Likes Received:
    99
    Location:
    Los Angeles, CA
    Great. I was just about to ask if you get a temp file. In that case all you need to do is change the temp file directory to .xml and place it in your service center and you should be good.
     
  17. MusicMan11

    MusicMan11 Newbie

    Joined:
    Jul 11, 2019
    Messages:
    16
    Likes Received:
    1
    Is there a reason why for some the xml file gets created the right way and for others like myself we get a temp file?
     
  18. signalflow

    signalflow Producer

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    416
    Likes Received:
    99
    Location:
    Los Angeles, CA
    I'm not exactly sure why that is because I was in the same boat as you in the past until I figured it out myself. It could be many factors but now I don't get any temp files and everything works like it's supposed to. Come to think of it I was probably on Maverick or el Capitan but since I'm now on high Sierra everything seems to be working fine.
     
Loading...
Similar Threads - Need help adding Forum Date
Help needed: Automating adding text to many files on OSX (Mavericks) Mac / Hackintosh Jan 29, 2015
Need help with Wave dll files Software Nov 24, 2019
Need help with steinberg elic Software Nov 20, 2019
Hi guys! I need some critiques..Please Help!! Music Releases Nov 10, 2019
Confused and need some help Lounge Nov 8, 2019
Loading...