Motorola DSP563xx Emulator (BETA Download Now) (Access Virus, Nord Lead, Waldorf MW...)

Discussion in 'Software' started by Ayahuasca, Jul 6, 2021.

  1. Swatch

    Swatch Kapellmeister

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    168
    Likes Received:
    59
    Location:
    Ger
    hey there
    I just tried to get it to run.
    No success :(

    Latest public DSP 1.1.9
    Cubase 10 or Ableton
    I tried Elements VST Host like in this video

    It looks very good and compatible

    But i get the error :
    Please wait... checking device ID............
    No Response

    I tried it with Elements 0.46.0
    And with loobBE30 and with midiloop (Virtual Midi)

    Anyoone here with success in VSt Host VSTS with integrated audio?
    So that we dont have to record audio from soundcard via cables?

    PS:
    I get sound of the plugin itself, when i load it as VST
    So the rom**** .bin from Virus C should be correct placed


    EDIT:
    It runs now :)
    DSP and Element VST have to be the newest versions.

    Thanks :)
     
    Last edited: Dec 17, 2021
  2. martjay

    martjay Noisemaker

    Joined:
    Jun 20, 2012
    Messages:
    27
    Likes Received:
    3
    Bro, I hope you can make a detailed video tutorial, I tried to use this plug-in in cubase, but about how to load Rom, select preset, completely will not use, I use DSP56300 can even only hear a basic tone sound, hey, I'm too headache.
     
  3. martjay

    martjay Noisemaker

    Joined:
    Jun 20, 2012
    Messages:
    27
    Likes Received:
    3
    Bro, I hope you can make a detailed video tutorial, I tried to use this plug-in in cubase, but about how to load Rom, select preset, completely will not use, I use DSP56300 can even only hear a basic tone sound, hey, I'm too headache.


     
  4. BEAT16

    BEAT16 Audiosexual

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    6,415
    Likes Received:
    4,547
  5. martjay

    martjay Noisemaker

    Joined:
    Jun 20, 2012
    Messages:
    27
    Likes Received:
    3
    man, you should make a Cubase or Studio One tutorial, no one use VSTHost ti make music.
     
  6. Donut Nyamer

    Donut Nyamer Audiosexual

    Joined:
    Aug 24, 2019
    Messages:
    2,249
    Likes Received:
    858
    Location:
    Threadlockington
    I'm not a coder, hacker or cracker but I genuinely think this is one of the coolest projects. I wish you all the best of luck on it. Software is one thing but you guys are turning hardware into software?

    As someone else mentioned on the forum so I'm paraphrasing but; you guys are slamming revolver doors shut!
     
  7. BEAT16

    BEAT16 Audiosexual

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    6,415
    Likes Received:
    4,547
    I don't use it at all! I'm also not the manufacturer and I don't make videos either.

    Our Reccomended Setup

    We reccomend using VSTHost as it works flawlessly with the Emulator and VirusHC, you can find our setup guide here.
    VSTHost Configuration https://dsp56300.wordpress.com/vsthost-configuration/
     
  8. reziduchamp

    reziduchamp Kapellmeister

    Joined:
    Mar 15, 2016
    Messages:
    184
    Likes Received:
    56
    I think the idea is that this is a short term solution while its being built. Its not really supported inside any DAWs yet as I last understood it. They're working on the graphics so that you won't need the HC once its working properly, but I believe it might already be working inside most DAWs. Last I knew Ableton doesn't allow it to receive all the NRPNs so its a bit limited.
     
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
    • Useful Useful x 1
    • List
  9. martjay

    martjay Noisemaker

    Joined:
    Jun 20, 2012
    Messages:
    27
    Likes Received:
    3
    okay, thank you very much. maybe I shoud wait for few days. because I dont know how to use it now.
     
  10. odiza

    odiza Producer

    Joined:
    Sep 7, 2017
    Messages:
    195
    Likes Received:
    101
    Yes, atm you should see this as a proof of concept and something for the early adopters to experiment with. Right now it's nothing to use productive. If you need an easy version of virus emulation u can try viper vsti.
     
  11. Swatch

    Swatch Kapellmeister

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    168
    Likes Received:
    59
    Location:
    Ger
    I got it to work very well with Element Host in Ableton and Cubase.
    Audio keeps in Daw. So you can bounce the Audio from virus inside the Daw and play it like a vst.
    But it is very very cpu hungry.

    I can make a short tutorial when I'm at home. Maybe tomorrow.
     
  12. martjay

    martjay Noisemaker

    Joined:
    Jun 20, 2012
    Messages:
    27
    Likes Received:
    3
    It would be really great to see a tutorial from you!
     
  13. BEAT16

    BEAT16 Audiosexual

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    6,415
    Likes Received:
    4,547
    Like you, I am waiting for a functional plugin that is running in my DAW. This VST host is really from the Stone Age.
     
  14. Swatch

    Swatch Kapellmeister

    Joined:
    Jan 8, 2014
    Messages:
    168
    Likes Received:
    59
    Location:
    Ger
    Screenshot:
    https://ibb.co/XZXSGnV

    i tried to capture everything in one screenshot. :D

    You need the DSP 1.2 Emulator: (With thanks to a friend, wich provided me the link to 1.2 :) )
    https://mega.nz/file/0Ex0SD7I#KUDLuRn7dzbeYlnn0S79ck6evB2yNLTtHE6aNjBojEw

    You need the Virus C or B Rom:
    Please google: Synthesizer ROM archive. There you will find Virus C and B Rom bin files.
    You have to place ONE rom together with the dsp VST dll in your VST folder.
    I made a Folder in my vst:\Access Thete 2 Folders: DSP-C and DSP-B
    So i have 2x dsp vst with 2 roms for Virus B and C. (name them correctly)
    I suggest you to make this "Access" Folder within your VST Folder fot the future.

    You already can startup your DAW, scan plugins and look if you have sound from the DSP EMU.
    You can scroll a few presets from the "stock gui"

    Okay cool.
    Now you need 2 softwares:
    https://kushview.net/element/download/form/
    Buy the 2 Dollar SINGLE Download 0.46.2 - Not subscribe

    Download LoopMidi virtual midi Cable
    https://www.tobias-erichsen.de/software/loopmidi.html

    Install the 2 softwares
    Install Element VST

    Install loop midi.

    In loop midi create midi cables like in my screenshot
    For the beginning 1 and 2. Just name then and click the + button

    Start Element HOST from your Windows (not in the daw)
    In the settings you can add your new created access VST Folder with the DSP Emus.
    I suggest not to add your whole VST Folder for beginning, just the access Folder.

    Now you can already build a basic setup and see if you get some sounds.
    Create a midi IN from your Keyboard and insert the DSP Emulator from the Plugins folder left.
    Orange colors are midi, green colors are audio.
    You have to drag the outputs and inputs
    Drag midi from your keyboard to dsp and audio out from dsp to the audio out from Element.
    Its just for learning. You will need it.
    When you can play some tones you are fine.

    You can save the Element Projects and you can reopen them in the Element VST PLugin in your DAW. :)

    Now grab a demo from Virus HC Controller:
    https://www.mysteryislands-music.com/product/access-virus-editor/
    Install VST to your VST\Access Folder.

    Now you can startup your DAW.
    Important Step:
    DISABLE the new created virtual midi Ports in you DAW.
    Disable Midi Port 1 and 2!
    If theyre enabled, Virus HC cannot use them.
    Restart DAW after disabling ports.

    Lets have fun:
    Insert Element VST and create the exact setup in Element VST like in my screenshot.
    Rightclick
    Insert Midi IN: 1
    Midi Out: 2
    Insert Your Basic Midi Keyboard
    Insert DSP Emu VST from the plugin list left.

    Connect Midi 1 to Midi Input from DSP
    Connect Midi 2 to output from DSP
    Connect Audio output from DSP to audio output from element.
    Maybe you can play some tones now.

    Now it gets tricky:
    Now insert the Virus HC VST Plugin on a new midi channel in yor DAW
    Connect it like in my screenshot:
    Midi In: 2
    Midi Out: 1

    You have to think reverse:
    Virus HC need the Midi Output from DSP as the Midi Input for receiving data from EMU.
    Virus HC need the midi Input from DSP to send the Data to the Emu.

    When its OK you see: Plugin is ready to go.
    Now you can load up some soundbanks .mid files and tweak everyting.

    For tweaking and switching presets and sounds you can open up Virus HC VST.
    For Playing midi from Emu you have to arm the Record button in your DAW in the Element VST channel.
    Otherwise you have some latency.

    Place some midi files in the element channel or play it with your keyboard.

    Now you can save you DAW Project.
    And you can save the element VST Project within element and you can load it up in another projects.
    In Ableton i saved it as instrument rack too.

    Demo version from Virus HC cannot automation. Its written on the website in the limitations.
    I personally have problems with recalling thr presets when i reopen a project.
    But thats okay. I rename the channel like the name of the Virus Preset.
    I got the full version, so automation is saved.

    Its really really cool :)
    But my cpu is too old :(
    i5-3570K with 4.2 ghz is too weak :D

    I hope you all have fun with it.
    For me i played 30 minutes with old trance patches and it kicked me back in the good old Trance era :)

    For detailed infos pls read the manuals from Virus HC and watch some tutorials for Element.
    And when you look the video from my first post with this cubase guy it is all very well shown :)
     
    Last edited: Dec 22, 2021
    • Like Like x 5
    • Useful Useful x 2
    • Love it! Love it! x 1
    • List
  15. already123

    already123 Newbie

    Joined:
    Dec 16, 2021
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    Please
     
  16. prene1

    prene1 Member

    Joined:
    Dec 25, 2021
    Messages:
    5
    Likes Received:
    11
    I’ve been using this in reaper. Been working really well. Only issue is I can’t do multi output Which I was told will be added at a later date.
     
  17. martjay

    martjay Noisemaker

    Joined:
    Jun 20, 2012
    Messages:
    27
    Likes Received:
    3
    Bro,take a look pls. element - YouTube
    I cant change the preset in virushc,I dont know why.

    this is my setting.
    https://ibb.co/G3LHgpp
    https://ibb.co/tD8LG8J

     
  18. clone

    clone Audiosexual

    Joined:
    Feb 5, 2021
    Messages:
    1,836
    Likes Received:
    758
    So what are you guys gaining by still using VirusHC? A familiar interface, or patches saving to projects, etc...
     
  19. martjay

    martjay Noisemaker

    Joined:
    Jun 20, 2012
    Messages:
    27
    Likes Received:
    3
    Because virushc has buttons to adjust the presets
     
  20. clone

    clone Audiosexual

    Joined:
    Feb 5, 2021
    Messages:
    1,836
    Likes Received:
    758
    Oh, is the 1.2 version linked here the copy with no GUI still? Download a copy of 1.2.1 on the dsp56300 website and it has a GUI. Most of the parameters are on l-r sliders, if that makes any difference. You don't have to use VirusHC at all with it.
     
    • Like Like x 1
    • Love it! Love it! x 1
    • List
Loading...
Similar Threads - Motorola DSP563xx Emulator Forum Date
DSP563xx Emulator. Finally some real progress (Access Virus, Nord Lead, TC PowerCore, Waldorf MW...) Software Apr 7, 2021
Loading...