How to load kontakt libraries in latest version?

Discussion in 'Samplers' started by paraplu020, Jul 18, 2018.

  1. paraplu020

    paraplu020 Ultrasonic

    Joined:
    Jan 24, 2012
    Messages:
    646
    Likes Received:
    24
    Location:
    Sewers of Amsterdam
    Hi,

    first of all I'm on latest Mac osx and I just downloaded Wave Alchemy Evolution and tried adding it to Kontakt through Kontakt 5.6.0. I get a popup which asks me to provide my password, the usual stuff, but in the end nothing is added in the libraries list. I then open the latest Kontakt version and the library is not there. I checked the post and comments on the sister site, but found no solutions to this problem.

    Anybody can help me out?
     
  2.  
  3. paraplu020

    paraplu020 Ultrasonic

    Joined:
    Jan 24, 2012
    Messages:
    646
    Likes Received:
    24
    Location:
    Sewers of Amsterdam
  4. belalugosi

    belalugosi Ultrasonic

    Joined:
    Jun 6, 2011
    Messages:
    86
    Likes Received:
    23
    I used Kontakt standalone 5.6.6 to add Evolution and it show up np in K 5.8.1.
     
  5. jazzzz

    jazzzz Noisemaker

    Joined:
    Mar 13, 2018
    Messages:
    30
    Likes Received:
    6
    paraplu020,
    You have to check the SNPID in the .xml file of the library. Have you found the comments related to this matter there? For more info the best is if you look for the version 5.7.3 FIXED
     
  6. belalugosi

    belalugosi Ultrasonic

    Joined:
    Jun 6, 2011
    Messages:
    86
    Likes Received:
    23
    Wave Alchemy Evolution minimum sys and Kontakt version required:

     
  7. s jaykumar

    s jaykumar Newbie

    Joined:
    Aug 3, 2018
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    i am using an 27 inch imac with high sierra 10.13.6 running logic-10.4.1 with komplete 61 mkII midi keyboard now my question is if i register my komplete keyboard in ni servece station will i get my previous craced kontakt libs in komplete 11 setup and is there anyway to sort out this issue
     
  8. grdh20

    grdh20 Producer

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    361
    Likes Received:
    129
    You can run k nd non k and komplete keyboard etc without any issue. Just keep an eye on what you are doing when using Native Access. K'ed updates in NA will simply fail. No biggie.
     
  9. noize2sound

    noize2sound Noisemaker

    Joined:
    Mar 23, 2018
    Messages:
    11
    Likes Received:
    3
    Here is the fix, for anyone, anytime when you added the library (apparently successfully) in the earlier standalone version but it doesn't show up in your new app:

    1. check the SNPID number of the library, go to the folder of the library and open the nicnt file (with TextEdit or any similar program), you will find a line like this:

    <SNPID>P74</SNPID>

    (in this case P74 was the ID code of Metropolis Ark 3)

    2. go to your hard drive > Library > Application Support > Native Instruments > Service Center, and look for the .xml file with the name of that desired library, open it with TextEdit and you will see that the SNPID number there is 000 which indicates that Kontakt somehow hasn't been able to add it properly, or whatever... Change that three zeros with the ID code you found in the nicnt of that library.

    During this process Kontakt app should not be opened!

     
    • Like Like x 1
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  10. paraplu020

    paraplu020 Ultrasonic

    Joined:
    Jan 24, 2012
    Messages:
    646
    Likes Received:
    24
    Location:
    Sewers of Amsterdam
    thanks all, I managed to make it work. :mates:
     
  11. Xupito

    Xupito Audiosexual

    Joined:
    Jan 21, 2012
    Messages:
    1,064
    Likes Received:
    528
    Location:
    Where machine gun effect means dead bodies
    I use the switchable no install versions so I don't need this, but still high quality trick man. Keep it up )
     
  12. jazzzz

    jazzzz Noisemaker

    Joined:
    Mar 13, 2018
    Messages:
    30
    Likes Received:
    6
    wait, wait... what is this "switchable no install version"? are you referring to the Wave Alchemy or the Kontakt?
     
  13. Xupito

    Xupito Audiosexual

    Joined:
    Jan 21, 2012
    Messages:
    1,064
    Likes Received:
    528
    Location:
    Where machine gun effect means dead bodies
    One additional benefit of the no-install releases of Kontakt is that you can switch the version just executing a command line file. I have the latest 5.5.X, 5.6.X, 5.7.X and 5.8.X available. You won't usually need so many, but since I batch-resave and batch-recompress a lot I try to use the version matching the original library version.

    PD. But you can not use two versions at the same time.
     
  14. jazzzz

    jazzzz Noisemaker

    Joined:
    Mar 13, 2018
    Messages:
    30
    Likes Received:
    6
    I haven't heard about this kind of command line. What does it do in practice?
    And what about keeping the old vsts in a different location and using another daw to open that old Kontakt and do the required job on in?
    I don't remember if doing batch-resave is possible in the vst version or only in standalone.
     
  15. Xupito

    Xupito Audiosexual

    Joined:
    Jan 21, 2012
    Messages:
    1,064
    Likes Received:
    528
    Location:
    Where machine gun effect means dead bodies
    It's just a .bat/.cmd line that does file operations. Nothing fancy.
    It pretty much automates that operation so you can do it with one double click. Including the standalone version.

    I think you can do it in both, but caution and common sense advises to do it with the standalone version.
     
Loading...
Similar Threads - load kontakt libraries Forum Date
Issues with loading Libraries on Kontakt Portable (5.8) on Windows 10. Software Jun 6, 2018
Loading Libraries into Kontakt, Stuck Bad. Kontakt Jan 2, 2018
Libraries not showing up on reload // Kontakt 5.4.3 Kontakt Apr 24, 2015
Error Loading Kontakt Libraries Software Dec 9, 2014
Can't load Kontakt libraries Kontakt May 4, 2013
Loading...