Freezing and consolidating track in Ableton

Discussion in 'Live' started by MaXe1, Dec 13, 2019.

  1. MaXe1

    MaXe1 Ultrasonic

    Joined:
    Oct 14, 2019
    Messages:
    54
    Likes Received:
    23
    Hi guys,
    I consolidate and freeze a midi track to audio. Then when I want to drag it to kontakt instrument mapping editor by dragging audio track from arrangement window or dragging it from explorer window of Windows it still does not import into mapping editor of kontakt instrument. I even consolidated to a new scene(It didn't have any effect). It seems audio file currently seen in ableton is IN USE. How do you guys convert your tracks to audio and import it into kontakt sampler?(Step by step process of preferably fastest way possible)
    Thanks
     
  2.  
  3. Smoove Grooves

    Smoove Grooves Audiosexual

    Joined:
    Jan 26, 2019
    Messages:
    1,973
    Likes Received:
    750
    I don't use Ableton anymore, but aren't the clips on frozen MIDI tracks warped audio by default?
    Would that have something to do with it? I don't know.
    If so, just drag the audio to another audio track and Ableton should create a new piece of audio.
    Then drag that unwarped audio to Kontakt? :dunno:
     
  4. MaXe1

    MaXe1 Ultrasonic

    Joined:
    Oct 14, 2019
    Messages:
    54
    Likes Received:
    23
    I did unwarp it. It does not work!
    I did unwarp it and put it on another track. It didn't work
    I did unwarp it and put it on another track, consolidated it then unwarped it and then tried to import. It didn't work.
     
  5. Smoove Grooves

    Smoove Grooves Audiosexual

    Joined:
    Jan 26, 2019
    Messages:
    1,973
    Likes Received:
    750
    I see.
    I don't really get what you mean here, though.
    Good luck.
     
  6. Ikagura

    Ikagura Kapellmeister

    Joined:
    Oct 13, 2017
    Messages:
    52
    Likes Received:
    52
    Frozen tracks are stored in the ...\Project Name\Samples\Processed\Freeze folder, maybe try copying it to somewhere else and try loading the copy into Kontakt?
    Also dragging and dropping from Windows Explorer won't work if the program you're trying to drop the files into is running in Admin mode.
     
  7. MaXe1

    MaXe1 Ultrasonic

    Joined:
    Oct 14, 2019
    Messages:
    54
    Likes Received:
    23
    Is this what everyone does?
     
  8. AwDee.0

    AwDee.0 Kapellmeister

    Joined:
    Jul 5, 2015
    Messages:
    245
    Likes Received:
    45
    i think kontakt doesnt accept aiff. the file needs to be wav, if memory serves me correctly. go to live's prefs and navigate to the record warp launch tab and change the first thingy to wav. you can drag and drop as long as its a wav file, if it isnt, flatten and freeze (then drag and drop) should suffice.
     
  9. Smoove Grooves

    Smoove Grooves Audiosexual

    Joined:
    Jan 26, 2019
    Messages:
    1,973
    Likes Received:
    750
    Ah. Well done @AwDee.0
    I'd forgotten that. The simplest possible answer!
    I hope it's the OP's answer...
     
  10. filtersweep

    filtersweep Platinum Record

    Joined:
    Mar 15, 2014
    Messages:
    745
    Likes Received:
    221
    If I freeze a track, I create a new audio track and drag the clip into it and it. Once you have that done you could slice to midi or whatever..
     
  11. Smoove Grooves

    Smoove Grooves Audiosexual

    Joined:
    Jan 26, 2019
    Messages:
    1,973
    Likes Received:
    750
    @filtersweep
    But the OP's problem is specifically to do with Kontakt...
    Your comment is totally irrelevant! :wink:
     
  12. Smoove Grooves

    Smoove Grooves Audiosexual

    Joined:
    Jan 26, 2019
    Messages:
    1,973
    Likes Received:
    750
    That's great. Thanks.
     
  13. alex921

    alex921 Producer

    Joined:
    Jan 27, 2016
    Messages:
    257
    Likes Received:
    107
    I use BiP aka bounce in place
     
  14. TaxiDriver

    TaxiDriver Platinum Record

    Joined:
    Jun 22, 2018
    Messages:
    157
    Likes Received:
    160
    Location:
    Europa
    Here I screencapted 2 (out of 5+) methods (and I'm far from being a Live pro user..). As Ikagura said, you may have problems dragging from explorer, because DAWs are mostly run as Admin, which prevents it (but thats another story..)

    Resample and Freeze (and run..;) methods:



    Hope it works for you.. otherwise let me/us know :wink:
     
    Last edited: Dec 15, 2019
  15. filtersweep

    filtersweep Platinum Record

    Joined:
    Mar 15, 2014
    Messages:
    745
    Likes Received:
    221
    he was asking about dragging a wav from live..?
    what's with the sarcasm? twat.
     
    • Nasty Nasty x 2
    • Agree Agree x 1
    • List
  16. Smoove Grooves

    Smoove Grooves Audiosexual

    Joined:
    Jan 26, 2019
    Messages:
    1,973
    Likes Received:
    750
    And this doesn't make sense:
    No; he wasn't asking about dragging a wav, because it sounds like he was using .aiff, and Kontakt wouldn't accept it.
    I think you should have read the OP's post first.
     
  17. MaXe1

    MaXe1 Ultrasonic

    Joined:
    Oct 14, 2019
    Messages:
    54
    Likes Received:
    23
    Thanks all for your replies to the question.
     
  18. KungPaoFist

    KungPaoFist Audiosexual

    Joined:
    Nov 20, 2017
    Messages:
    1,354
    Likes Received:
    832
    Location:
    CA
    Sorry for off-topic but as an avid Ableton user I'm wondering what Kontakt can offer that Live's many sampler capabilities can't? My understanding is it's usually easier to manage Ableton samplers then the less intuitive Kontakt player no?
     
  19. AwDee.0

    AwDee.0 Kapellmeister

    Joined:
    Jul 5, 2015
    Messages:
    245
    Likes Received:
    45
    i believe people hear differences in sound quality
     
    • Interesting Interesting x 1
    • List
  20. KungPaoFist

    KungPaoFist Audiosexual

    Joined:
    Nov 20, 2017
    Messages:
    1,354
    Likes Received:
    832
    Location:
    CA
    Very cool, I'm glad you mentioned this. I've been curious about Kontakt outside of purchased libraries so I'm inspired to experiment now:bow:
     
Loading...
Similar Threads - Freezing consolidating track Forum Date
Freezing issue after returning from idle. Studio One Apr 6, 2020
Omnisphere Mac freezing when trying to install patches Software Mar 30, 2020
Omnisphere 2.6 freezing on User Audio Software Feb 13, 2020
Laptop keeps freezing every few seconds for a quarter of a second. PC Oct 15, 2019
Studio One Audio keeps freezing other software Studio One Jun 4, 2018
Loading...